Vegán diéta és környezetvédelem

Vegán diéta és környezetvédelem 1

A vegetáriánizmus Amerikában terjedt el elsőként, a lakosság mintegy 3,2%-a követi a vegán diétát, amely 7,3 millió embert érint. A vegetáriánizmus bizony sokféle formát ölthet, így mindenképp tisztázni kell a vegán diéta alapjait és a lelki hátterét, hiszen igenis van üzenetük a világ felé. Ez a cikk a vegán diétát vizsgálja, mindemellett választ kaphatunk egy sokak által feltett kérdésre, miért hívja magát egy ember „vegánnak”. 


A vegán olyan személy, aki nem fogyaszt semmilyen állati eredetű terméket, teljesen a növényi alapú étrendre támaszkodik. Nem fogyasztanak marhát, sertést, halat, kagylót, csirkét, borjút tojást vagy tejterméket, mint sajt joghurt, állati eredetű tej. A vegetáriánizmus számos formája ismert, sok vegetáriánus úgy dönt, elkerüli a húsok és halak minden formáját, de esznek tojást és tejterméket (lakto – ovo vegetáriánusok). Mások alkalmanként esznek húst, vagy fogyasztanak tejterméket, tojást.

Miért lesz valaki mégis vegán?

A vegán diéta kedvelői gyakran személyes okok miatt válasszák a vegán életmódot. Egyesek úgy vélik, ez egy egészségesebb étkezési forma, de a vegán élet legfontosabb üzenete a környezeti problémákkal kapcsolatos aggályokra való figyelemfelhívás. Az állatállomány drasztikus emelése, a vegyi anyagokkal és antibiotikumokkal való táplálás lesújtó számban növekszik. A vegán ember etikai okokból dönt a vegén diéta mellett.

A vegánok telített zsírokból jóval kevesebbet fogyasztanak, mint más étrendet követők. Magasabb a rost, és a vitaminok bevitele, a zöldség és gyümölcs fogyasztásnak köszönhetően. A vegán diétán élő ember testtömeg indexe is alacsonyabb, mint másoké. A vegánok körében a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák bizonyos formái is jóval ritkábban fordulnak elő. Azok a szülők, akiknek gyermeke vegán diétába kezdett, mindenképp támogatással kell, hogy forduljon az utód felé. Gondosan oda kell figyelni a megfelelő élelmiszer bevitelre, hogy az ételek elegendő tápanyagot tartalmazzanak.

Vegán környezetvédelem és állatvédelem

A vegánok teljes vállszélességgel az állatok és a környezet védelme mellett tették le voksukat. A vegán diéta nem csupán egészségügyi kérdés, ez ennél sokkal több. Önös érdekből állatokat tartani, ölni, fogyasztani nem etikus. Mi emberek tehetünk arról, hogy brutális módon pénzeljük az iparokat. Közelítsünk a problémához kicsit másképp, tételezzük fel, hogy nem a hús és tejtermékek fogyasztásával  van alapvetően a legnagyobb gond, hanem a mértéktelenséggel, amit mi emberek idéztünk elő. A drasztikus és egyre növekvő hús és tej fogyasztással embertelen körülményeket kreáltunk az üzemekben, vágóhidakon, ami a mai világban már ipari formában folyik.

A vegán környezetvédelem nem ért egyet az ember felsőbbrendűségével, legfőképp azért, mert az embernek nincs szüksége arra a tápanyagra, amit az állat ad, hiszen növényi eredetű ételekből is mindezt megkaphatjuk. Felbecsülhetetlen állatnak okozunk mi, emberek feleslegesen szenvedést, csak azért, hogy élvezhessük a hús ízét. Az állatok sokkal több ételnek való növényi táplálékot esznek meg, mint amennyit nekünk hús formájában adnak. Jóval több éhező embert tudna a világ etetni, ha nem állatoknak termelnék a növényi táplálékokat. A rohamosan fejlődő gyárak számlájára írható a drasztikus klímaváltozás, amelyet az emissziós gázok kibocsátása okozza.

Forrás és szakfordítás:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666307003686

http://www.veganuary.com/why/environmental-benefits/

http://samadimd.com/food-and-diet/2016/7/21/understanding-vegan-diets

http://www.dummies.com/food-drink/recipes/vegetarian-vegan/the-different-kinds-of-vegetarians/

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email