B-vitamin komplex: sokoldalú B-vitaminok

B-vitamin komplex: sokoldalú B-vitaminok 1

A vitaminok létfontosságúak a szervezet számára, azonban a fehérjékkel, a zsírokkal, és a szénhidrátokkal ellentétben csak kis mennyiségben van rájuk szükség. Ilyen a B-vitamin is, amely valójában több vitamint jelöl, ezért nevezik B-vitamin komplexnek.


Több féle B-vitamin létezik, közös jellemzőjük, hogy vízben oldódnak, ezért nem képesek felhalmozódni a szervezetben, mint a zsírban oldódó vitaminok. A fel nem használt B-vitaminok a vizelettel távoznak, így lehetetlen túladagolni: a szükségesnél jelentősen nagyobb mennyiség sem okoz hypervitaminosist, azaz túladagolást. Ez viszont azt is jelenti, hogy a B-vitaminokat folyamatosan, napi szinten kell pótolni. Mindegyik B-vitaminnak megvan a saját feladata, ám sokszor igazi „csapatként” is összefognak: biztosítják az idegrendszer, az agy, az izomzat, a bőr, a szem, a máj, a haj és a körmök egészségét, valamint elősegítik a vörösvérsejtek termelődését. Ezen kívül, hozzájárulnak a jó közérzethez.

A B-vitaminok szerepe, és a hiányuk miatt kialakuló tünetek

B1-vitamin −tiamin−: főleg az agy és az idegrendszer működését befolyásolja, erősíti a memóriát. Szabályozza a szénhidrátok hasznosítását, étvágygerjesztő, javítja az emésztést. Hiányában fáradság, étvágytalanság, idegrendszeri, vagy szívműködési rendellenesség lép fel.

B2-vitamin –riboflavin: szabályozza a sejtműködést, részt vesz a cukrok, a zsírok és a proteinek feldolgozásában. Stabilizálja az idegrendszert, és az emésztési folyamatokat. Hiánya emésztési zavarokat, dermatitiszt, növekedési és látási rendellenességeket, valamint idegrendszeri problémákat okoz.

B3-vitamin −niacin−: hatással van a cukrok és a zsírok hasznosítására, antidepresszánsként is működik. Elősegíti a felületi sérülések és a nyálkahártyák gyógyulását, csökkenti a hasmenések előfordulását. Ha csökken a szervezetben a mennyisége, dermatitisz, valamint idegrendszeri és emésztési zavarok jelentkeznek.

B5-vitamin −pantoténsav−: a szervezetet ellenállóvá teszi a fertőzésekkel szemben, csökkenti az izomgörcsök kialakulásának lehetőségét. Véd a stressz, a fáradékonyság, és a köszvény kialakulásával szemben, erősíti a máj helyes működését. Ha kevés van belőle, emésztési rendellenességek alakulnak ki, valamint védtelenebb lesz a szervezet a fertőzésekkel szemben.

B6-vitamin −piridoxin−: szabályozza a szénhidrát anyagcserét, segíti a szervezetet a fehérjék és a zsírok felszívódásában. Nélkülözhetetlen szerepet játszik az antitestek és a vörösvérsejtek termelődésében, valamint csökkenti az idegrendszeri, és bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Hiánya vérszegénységet, asztmát, depressziót és gyakori hányingert okoz.

B7-vitamin −biotin−: javítja a zsírok felhasználását, támogatja az idegrendszert. Erősíti a máj működését és az immunrendszert, növeli a sejtek inzulinérzékenységét. A B7-vitamin mennyiségének csökkenése köröm- és bőrproblémákat, gyulladásokat, hajhullást okozhat.

B8-vitamin –inositol−: megszünteti a fáradékonyságot, megelőzi a bőrbetegségek, és az izomgörcsök kialakulását, jelzi a vörösvérsejtek csökkenését. Hiányában emésztési rendellenességek alakulnak ki, valamint fakóvá, érzékennyé válik a bőr.

B9-vitaminfolsav−: a B12-vitaminnal együtt, elősegíti a vörösvérsejtek szaporodását, és az aminosavak szintézisét. Megakadályozza a magzati rendellenességek kialakulását. Amikor a folsav mennyisége lecsökken, vérszegénység, fáradékonyság, alvási zavarok, emésztési problémák, depresszió léphet fel.

B12-vitamin −cianokobalamin−: felépítése szinte megegyezik a hemoglobinéval, az egyik leghatékonyabb vérszegénység elleni szer. Ha nincs belőle elegendő, allergiás reakciók, reumás fájdalmak, memória- és koncentrációs problémák, valamint immunrendszeri károsodások jelentkezhetnek.

Léteznek olyan B-vitaminok is, amelyeket a modern tudomány nem sorol a vitaminok közé

B10-vitamin −amino-benzoesav−: elősegíti a vér sejtjeinek szaporodását. Hiánya indokolatlan izgatottságot, depressziót, emésztési rendellenességeket okoz.

B13-vitamin −orotsav−: önmagában nem lelhető fel, csak más, egyéb tápanyagokhoz kapcsolódva. Segíti a májfunkciókat, antioxidáns hatása révén óv a korai öregedéstől és a daganatos megbetegedésektől. Hiánya emésztési problémákkal jár, a bőr érzékennyé, sérülékennyé válik.

B15-vitamin −pangámsav−: óv a környezeti szennyeződésekkel szemben, ösztönzi az immunrendszert, elősegíti a helyes májfunkciókat. Hiányában mirigy, szív és idegrendszeri problémák alakulnak ki, valamint gyengül a szövetek oxigéncseréje.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email