Téli immunerősítés vitaminpótlással

Téli immunerősítés vitaminpótlással 1

 Télen különösen fontos a megfelelő vitaminok pótlása, hiszen az immunrendszer óriási megterhelésnek van  kitéve. Napjainkban a vitaminok megítélése változik, a szerepük és a javasolt mennyiség is eltér a korábbi években jellemző adatoktól.

 

 Téli hónapok „immunvitaminja”

 A legalapvetőbb, hogy a szervezetünk C vitamin szükségletét emelt szinten kielégítsük télen is, hiszen ez feltétlenül szükséges  az immunrendszer támogatásához.                                           A napi szükséges mennyiség egy része beszerezhető friss gyümölcsökből (alma, narancs, citrom, kivi) és zöldségekből (cékla, sárgarépa, káposzta, hagyma, bab, brokkoli), de télen muszáj a vitamin szedésével is pótolni a mennyiséget. Próbáljunk természetes vitamint beszerezni, de ha nem sikerül, a patikában  kapható aszkorbinsav is megteszi.

 

 A C vitaminnal vigyázni kell, mert nagyon bomlékony, így se a melegítést, se a tárolást nem viseli jól, elbomlik. Számos kutatás bizonyítja, hogy a nagy dózisú C vitamin terápia több betegség (influenza, sőt még a rák is) esetén hatásosnak bizonyult.

 

 A szervezet a fel nem szívott mennyiséget hamarosan kiüríti, így érdemes egy napon belül többször bevenni kisebb mennyiséget. Adagolása betegség vagy veszélyeztetettség idején naponta háromszor 1000 mg, normál időkben 3×500 mg.

 

A hiányzó napfény(vitamin)

 Nagyon fontos a D vitamin pótlása is. Új kutatások bizonyítják, hogy a nagy mennyiségben szedett D vitamin védelmet nyújt az influenza különféle vírusai ellen, illetve elősegíti a már megbetegedettek gyorsabb gyógyulását, a szövődmények megelőzését is.

 

 A „napfényvitaminnak” nevezett vitaminfajta mennyisége a téli, napfénymentes időszakban amúgy is nagyon alacsony szintre kerül a szervezetünkben, de felmérések kimutatták, hogy Magyarországon a szezonjában, vagyis a nyári hónapokban sem éri el a kívánatos szintet a legtöbb embernél. Vannak olyan szakértők, akik aggódnak a magyar emberek immunrendszerének rossz állapota miatt, sőt egyenesen a D vitamin hiányát kiáltják ki az influenzajárványok felelősének.

 

 A D vitamin az influenza elleni védelmen túl számos egyébre is hatással van, a csontjaink, izmaink egészsége, a beleink épsége szintén múlik ezen a vitaminfajtán. Hiányában könnyebben alakul ki stroke és szívroham is. 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email